ARXIDIĎCESI DE BOUAK╔ - ASSOCIATION ST. CAMILLE DE LELLIS. 01.BP 591-BOUAK╔-01  
  CRIT D'ANGOIXA  
  BouakÚ, 08.01.2003  
A BouakÚ hi ha fam, milers de boques afamades es presenten cada dia a la St. Camille o en alguna de les 9 cuines de preparaciˇ i distribuciˇ d'arr˛s dels barris desafavorits de BouakÚ:
  1. St. Camille, al CHU.
2. St. Camille a Dar-es-Salam.
3. St. Camille Nimbo.
4. Barri de Banco.
5. Barri de N'Gattakro.
6. Barri de Zone.
7. Barri d'Angouatanoukro.
8. Barri de N'ZuÚkro.
9. Barri de Beaufort.
10. En preparaciˇ.
A final d'octubre passat us dŔiem: "Avui la St. Camille ha distribu´t arr˛s a 1.483 persones, un total de 3.875 kg." Aix˛ ha canviat molt des d'aleshores per la forša dels esdeveniments. En efecte, de quŔ servia distribuir arr˛s cru a gent que no tenien condiments per a cuinar-lo, ni sobretot llenya, gas ni carbˇ per a coure'l? Actualment cuinem l'arr˛s i en distribu´m plats a punt per menjar.

Tot aix˛ representa una infraestructura que hem creat i engegat grÓcies a ajudes rebudes de diversos donants. L'arr˛s ha vingut, com ja sabeu, de la Cellule Solidaire del govern, com tambÚ de l'ambaixada del CanadÓ (70 tn.), de la cooperaciˇ francesa (30 tn.), de l'espanyola (25 tn.), i altres, evidentment. Per˛ amb l'arr˛s no n'hi ha prou: hem hagut de comprar mÚs de 200 grans marmites; cal llenya, oli, tomÓquet, sal, Maggi, i sobretot l'aport indispensable de prote´nes en forma de sardines de llauna o peix sec o congelat.

  Actualment ens calen mÚs de 7 tones d'arr˛s per dia per a uns 75.000 plats que servim diÓriament (ahir, 7 de gener de 2003: 76.250). Hi ha aproximadament 50.000 nens i nenes (uns 2/3 del total) i una gran majoria de dones i alguns vells entre els adults servits. De fet, tots ells nomÚs reben un mÝnim que els permet de sobreviure, ja que representa menys de 100 gr. d'arr˛s per persona.

EL M╔S DE DESEMBRE DE 2002 ES VAREN DISTRUBUIR 1.711.438 PLATS D'ARRĎS. Amb aquesta carta ens adrecem a cada un de vosaltres, perquŔ avui ens queda arr˛s nomÚs per a 5 dies. ╔s un crit d'angoixa de la poblaciˇ afamada de BouakÚ, a travÚs meu.

 
Podem deixar la gent afamada amb tot el que implica de reaccions provocades pels ventres buits? Deixar els nens i les nenes sota el risc de la desnutriciˇ?

Estant per la pau i la dignitat humana de cadasc˙, em permeto insistir per tal d'aconseguir una ajuda substancial que ens ajudi a continuar aquesta tasca de suport vital per a tots aquells que no han pogut fugir de BouakÚ i que actualment sˇn vÝctimes d'una situaciˇ que no han triat per˛ que hem de superar.

Rebeu el nostre agra´ment per tota la vostra ajuda passada i futura. SÚ molt bÚ que el vostre cor no hi pot quedar insensible.

Acolliu els nostres millors desigs per al nou any: que DÚu us doni pau i joia per a vosaltres i per tots els del vostre voltant.

  Association St. Camille de LellÝs

GREGOIRE AHONGBONON

 
 
 
  -   Per Costa d'Ivori, c.c: ECOBANK Association St Camille de Lellis, n˙m.. 3107269036
-   Per Catalunya, c.c.: "La Caixa", Associaciˇ A´ma-SM, n˙m.: 2100 4662 81 0200006195
 
Aquesta carta ens ha arribat directament desde la St. Camille. Val a dir que en la conversa telef˛nica que vÓrem tenir ahir amb en Gregoire, les xifres, actualitzades, eren molt superiors:
 
14 de gener: 83.688 racions de menjar
15 de gener: 86.310 racions de menjar
16 de gener: 87.298 racions de menjar
La progressiˇ Ús constant. Fins on arribarÓ? Quan s'aturarÓ? Quan s'acabarÓ?

I nosaltres... fins on arribarem? Quan ens aturarem?

portada de documents